Avantajele umflării anvelopelor cu azot
Aerul comprimat – metoda tradițională pentru umflarea anvelopelor – conține oxigen (21%) și azot (78%). Cauciucul anvelopei este ca o membrană, prin care oxigenul trece către exterior (permează) de trei ori mai repede decât azotul. Ca rezultat, scurgerea treptată a oxigenului prin pereții cauciucului conduce la dezumflare; aceasta, la rândul ei, conduce la o creștere a uzurii benzii de rulare, scade siguranța și confortul și crește consumul. În plus, aerul comprimat are un grad înalt de umezeală, care poate accelera ritmul de coroziune al anvelopei.
Azotul în anvelope
Azotul este folosit în anvelope pentru a evita pierderile prin pereții anvelopei, care rezultă în dezumflare. Motivul pentru care este folosit azotul îl reprezintă faptul că este ușor de produs, nu arde, nu are miros și este în procent mare în componenta aerului atmosferic. Diferența dintre presiunea din anvelopă și presiunea atmosferică face ca oxigenul să treacă de la interior la exterior prin anvelopă. Dacă am putea crea aceeași concentrație de oxigen afară și înăuntrul anvelopei (presiune parțială egală), oxigenul nu ar mai fi fortat să se infiltreze prin peretele anvelopei.
Folosirea azotului în anvelope menține presiunea corectă și reduce toate problemele asociate cu dezumflarea.
Umflare corectă versus dezumflare
Umflarea corectă este deosebit de importantă când luăm în considerare durata de viață a anvelopei și performanța acesteia. Nu este întotdeauna posibil să te uiți la o anvelopă și să detectezi dezumflarea. Totuși, dezumflarea poate cauza probleme legate de anvelopă. Așa cum presiunea determină capacitatea de încărcare a anvelopei, dezumflarea rezultă într-o anvelopă supraincarcată. O umflare insuficientă duce la creșterea consumului de combustibil, manevrare greoaie și creșterea forțelor mecanice din cauciuc, care se supraincalzesc și pot exploda.
Avantajele presiunii cu azot:
- Stabilitatea presiunii timp îndelungat;
- Etanșeitate și manipulare mai bună;
- Reducerea consumului de combustibil;
- Durata de viață mai lungă a anvelopei;
- Creșterea siguranței în exploatare; se reduce posibilitatea unei explozii a anvelopei pe șosea pentru că temperatura este redusă în timpul rulajului;
- Eliminarea oxidării în interiorul anvelopei;
- Eliminarea alarmelor false ale senzorilor de presiune din anvelope;
- Emisii scăzute de CO2.
Tehnologia utilizată în atelierul nostru:
Parker produce una dintre cele mai performante tehnologii de generare a azotului: membrana permeabilă, bazată pe micro-fibre. Pereții acestora permit trecerea selectivă a oxigenului, modul colectând azotul ca produs final. Un modul de membrane constă într-un mănunchi de mii de fibre fixate într-un tub de metal. Tehnologia Parker este patentată, iar performanțele tehnice s-au perfecționat continuu:
- Cea mai permeabilă membrană din lume – mai mult azot produs la același consum de aer comprimat;
- Funcționează la presiune scăzută și are cea mai mică cădere de presiune;
- Robustă – nu este sensibilă la contaminarea cu particule;
- Eficientă – sunt singurele membrane maturizate în fabrică, înainte de livrare – procesul de maturizare în detaliu;
- Garanție 10 ani.
Această tehnologie este esențială pentru asigurarea unui flux continuu și fiabil de azot în procesele noastre de lucru, contribuind la eficiența și calitatea produselor și serviciilor noastre.